Categorie archief: vlieland

Na de beginnerslap, ben ik begonnen met mijn persoonlijke lap: de Vlielandlap.

Krooneend

Krooneend - De Waard

Krooneend – De Waard

Onze tent, de Krooneend van De Waard. Deze hebben we –  tweedehands – gekocht nadat de kinderen niet meer mee gingen kamperen. De ruimte in de tent is ongeveer net zo groot als in de Zilvermeeuw/Roerdomp. Er is echter een aparte dubbeldaks slaaptent en een groot woongedeelte. De schaapskooiluifel hebben we laten voorzien van staande wandjes, zodat we daar kunnen koken en paraplu’s, schoenen etc. droog kunnen bewaren.
Het borduren – in zwartwerk motiefjes – was leuk om te doen.

Zilvermeeuwen

meeuwenNa een héééél lange pauze nu de zilvermeeuwen. De inspiratie was volledig weg, de lap lag te verstoffen in de kast. Tijdens de handwerkbeurs in Zwolle werd ik weer geïnspireerd door het borduren. Maar voor je aan iets nieuws begint, moet je eigenlijk je oude projecten nieuw leven inblazen.

Rederij Doeksen

rederij doeksen

het logo van rederij doeksen

De boot, zoals ik die bedacht had, liet zich niet plaatsen. In combinatie met de vuurtoren werd het heel recht en hoekig, een beeld dat voor mij totaal niet bij het eiland hoort. In plaats van de boot heb ik nu voor het logo van Rederij Doeksen gekozen. Een vrolijke zeehond, die voor mij de overtocht naar Vlieland goed weergeeft.

 

 

 

vlieland20

 

Een volgende stap

schotse hooglander

schotse hooglander

De volgende stap, het vullen van de Schotse hooglander.
Dit kostte wel wat hoofdbrekens. Hoe vul je zo’n dier, zodat hij toch natuurlijk blijft, massief, maar niet te massief op de lap… Het geheel heeft dus een hele tijd in de kast gelegen. Nu er weer uitgepakt en ik ga vol goede moed weer verder.

vlieland lap

Schotse hooglander

Het volgende project, een Schotse hooglander. Je kent ze wel, die gigantische koeien met nog gigantischer hoorns, die in natuurgebieden lopen.
Ook op Vlieland. Tussen de Vliehors en Lange Paal is een groot stuk duin afgezet, waar de Schotse hooglanders de duinen op peil houden, zodat de duinen niet dichtgroeien.
Er langs fietsen is toch altijd weer spannend. De waterpoel ligt vlak langs het pad, dus meestal moet je vrij dicht langs ze heen fietsen.

schotse hooglander

contouren schotse hooglander

De contouren staan. Nu de invulling met lange haren. Een mooi project, waarvan de uitkomst ook voor mij een verrassing zal zijn.

Vuurtoren

vuurtoren vlieland

vuurtoren vlieland

Rechts de vuurtoren. Geheel in zwartwerk (met een gemeleerde rode draad).
Het lamphuis is geborduurd met witte plusjes, de witte omloop met lichtblauw stopwerk (twee op twee neer, afwisselend).

 

vlieland lap

Het bandenspoor

vlieland12

bandenspoor vliehors express

Bovenin de vlieland-lap een bandenspoor. Dit is een relief en bestaat alleen door de schaduwwerking. In het borduurwerk heb ik dit proberen weer te geven.
Het is behoorlijk lastig borduren, omdat je de letter niet borduurt, maar de helft van de rand van de letter.
Om het geheel wat minder massief te maken, heb ik de rand van de band halverwege gestopt, daar zit een zandafdruk van een voet. Het randrelief zal ik aan de onderkant nog een klein stukje weghalen of verder laten doorlopen, nu lijkt het net een brilletje.

vlieland11vlieland lap

Vliehors express

vliehors express

bandentekst

De Vliehors is een bijna niet te nemen zandvlakte, die alleen in het weekend toegankelijk is. Op de Vliehors rijdt een grote vrachtwagen, uitgedost als JanPlezier. Dit als toeristische attractie. Elk jaar is er een gedichtenwedstrijd. Men wordt uitgenodigd een kort, toepasselijk gedicht te schrijven. Het gedicht van de winnaar wordt gespiegeld als profiel in de achterbanden van de Vliehors expres verwerkt en is dus de hele zomer leesbaar op het strand.
Het gedicht onderaan de Vlieland-lap is zo’n gedicht.
vlieland07